Ryhdy yrittäjäksi
Oletko kiinnostunut perustamaan oman yrityksen? Mietitkö millainen yritysmuoto sinulle sopisi?
Ennen kuin aloitat yritystoiminnan, sinun on hyvä tietää ja selvittää monta asiaa. Alla olevasta valikosta löydät tietoa yrittäjyyden aloittamiseen liittyen.
Mikäli olet työtön työnhakija, keskustele aina työnvälittäjän kanssa ennen kuin perustat yrityksen, käytät laskutuspalvelua tai haet starttirahaa.
Ohjeita uudelle yrittäjälle
Tutustu yrittäjyyteen
Voit suunnitella yrittäjyyttä Työmarkkinatorin työkalujen avulla. Lue lisää yrittäjyyden suunnittelusta Työmarkkinatorilta.
Voit myös pelata Bisnespeliä, joka on keino tehdä liiketoimintasuunnitelma interaktiivisesti. Peli soveltuu kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille, mutta pelaaminen on helpompaa, jos sinulla on olemassa liiketoimintasuunnitelma.
Aloittavan yrittäjän neuvonta
Voit olla yhteydessä omaan työnvälittäjääsi tai yrityskoordinaattoreihimme ja saat ilmaista neuvontaa yrityksen perustamiseen liittyen. Täältä näet yrityskoordinaattoreidemme yhteystiedot
Saat apua myös uusyrityskeskuksesta tai alueesi kehittämisyhtiöistä. Ne neuvovat kaikissa yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa. Näitä ovat esimerkiksi suunnitelma yrityksen liiketoiminnasta, rahoitus ja yrityksen kannattavuuden laskeminen.
Hämeen Uusyrityskeskus antaa tietoa siitä, miten yritys perustetaan. Se auttaa uusia yrityksiä Hattula tai Hämeenlinnan alueella. Lue lisää Uusyrityskeskuksen palveluista.
Forssan Yrityskehitys Oy tarjoaa aloittavan yrittäjän palveluita, apua liiketoiminnan kehittämiseen, omistajanvaihdoksiin ja toimitila-asioihin näillä paikkakunnilla: Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä. Lue lisää Forssan Yrityskehityksen palveluista.
Hämeenlinnan kaupungin kansainvälinen yritysneuvonta antaa neuvoa yritysasioissa, selittää miten yrittäjyys toimii Suomessa, mitä vaaditaan yrityksen perustamiseen ja mitä pitää ottaa huomioon, jos haluaa yrittäjäksi.
Yritys-Suomi-puhelinpalvelu neuvoo asioissa, jotka liittyvät yrityksen perustamiseen ja yrittämiseen. Puhelinnumero on 0295 020 500 ja voit soittaa arkipäivänä kello 9.00–16.15.
Yllämainitut verkkosivut ovat yleiskielellä.
Aloittavana yrittäjänä saatat saada starttirahaa tai sinulla voi olla oikeus työttömyysturvaan.
Starttiraha voi tukea toimeentuloasi yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun tulot ovat vielä vähäisiä. Starttirahaa saatat saada enintään 6kk ja sille voi olla mahdollisuus saada 6kk jatko.
Työttömyysturvaa saavan työnhakijan tulee keskustella työnvälittäjän kanssa ennen kuin perustaa yrityksen, käyttää laskutuspalvelua tai hakee starttirahaa.
Sinulla voi olla oikeus työttömyysturvaan alkavan yritystoiminnan rinnalla. Lue lisää eri vaihtoehdoista täältä.
Yrittäjän asenne-valmennus. Valmennuksessa opit tunnistamaan omat vahvuutesi ja mahdollisuutesi yrittäjyyden polulla. Tavoitteena on vahvistaa yrittäjämäistä asennetta ja auttaa sinua havaitsemaan missä olet jo hyvä ja miten taitojasi voisi hyödyntää muuallakin kuin palkkatyössä. Opit valmennuksen avulla hyödyntämään taitojasi siten, että pystyt perustamaan tulevaisuudessa esimerkiksi pienimuotoisen osa-aikaisen yrityksen tai ryhtymään täysipäiväiseksi yrittäjäksi.
Valmennus toteutetaan yksilövalmennuksena (mahdollisuuksien mukaan myös osittainen ryhmätoiminta voi olla mahdollista).
Valmennus kestää 4 viikkoa, jonka aikana yrittäjävalmennusta tarjotaan yhteensä 8 h.
Yrittäjäkoulutukset
Tutustu täältä alkaviin yrittäjyyden työvoimakoulutuksiin.
Lisäksi kannattaa seurata oman alueen yrittäjille ja yritystoiminnasta kiinnostuneille suunnattuja tapahtumia. Tapahtumia löydät mm. paikallisten yrittäjäjärjestöjen sekä alueen elinkeinoyhtiöiden sivuilta.
Lue lisää alla olevista linkeistä.
Hämeenlinna: Linnan Kehitys Oy:n tapahtumat
Forssan seutu: Forssan Yrityskehitys Oy:n tapahtumat
Kerro työnvälittäjällesi aina, kun pohdit yrityksen perustamista.
Oma yritys, kevytyrittäjyys ja laskuttaminen laskutuspalvelun kautta voivat vaikuttaa työttömyysturvaan eli rahalliseen tukeen, jota saat työttömyyden aikana. Uusi yrittäjä voi saada työttömyysturvaa tietyissä tilanteissa, mutta ei aina.
Toimi näin:
Ilmoita TyöHämeen työnvälittäjällesi, kun alat toimia yrittäjänä. TyöHäme pyytää selvitystä yritystoiminnan aloittamisesta. Selvityksessä tulee kertoa esimerkiksi, milloin yritystoiminta alkaa ja haetko kokopäivätyötä, vaikka olet yrittäjä. Ilmoita TyöHämeelle myös, mikäli yritystoimintasi päättyy.
Laita viesti TyöHämeelle Asiointi-palvelussa.