Näin ilmoittaudut työnhakijaksi
Onko työsi loppunut tai loppuuko se pian?
Tältä sivulta saat tietoa, miten ilmoittaudut työnhakijaksi eri tilanteissa.
Ilmoittaudu työnhakijaksi heti kun tiedät, että työsi loppuu, työsi osa-aikaistetaan tai sinut lomautetaan, kuitenkin viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä. Ilmoituksen tekemiseen tarvitset tiedon minä päivänä työttömyys, osa-aikaisuus tai lomautus alkaa.
Saatuamme ilmoituksesi alamme selvittää, onko sinulla oikeutta työttömyysturvaan eli mahdollisuus saada rahallista tukea työttömyyden aikana.
Näin ilmoittaudut:
- Ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa.
Tarvitset verkkopankkitunnuksen, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin. - Jos et voi käyttää Asiointi-palvelua, voit asioida TyöHämeen toimipaikoissa Hämeenlinnassa tai Forssassa
- Täytä yhteystietosi sekä tiedot työstäsi ja koulutuksestasi.
- Kerro mahdollisimman tarkasti tilanteestasi.
- Tutustu ilmoittautuessasi työnhakijan oikeuksiin ja velvollisuuksiin.
Jokaiselle uudelle työnhakijalle järjestetään alkuhaastattelu ja nimetään oma TyöHämeen työnvälittäjä. Hän pitää sinuun yhteyttä ja auttaa työnhaussa.
Odota, että TyöHäme ottaa sinuun yhteyttä ja sopii haastattelun ajan. Haastattelu on yleensä 5 arkipäivän sisällä siitä, kun olet ilmoittautunut työhakijaksi.
Alkuhaastattelussa puhutaan tilanteestasi. Sinun kanssasi tehdään työllistymissuunnitelma eli suunnitelma työnhausta, johon kirjataan työnhaun tavoitteet. Sinun tulee noudattaa tätä suunnitelmaa.
Valmistaudu haastatteluun pohtimalla millaista työtä voit tehdä. Mieti myös, tarvitsetko lisää koulutusta tai haluatko vaihtaa alaa. Pohdi myös mitä taitoja ja osaamista sinulla jo on.
Mikäli työllistyt jo ennen alkuhaastattelua, peru haastatteluaika.
Voit perua ajan jättämällä yhteydenottopyynnön Asiointi-palvelussa, soittamalla puhelinpalveluumme tai käymällä toimipaikassamme.
Työnhakijana sinulla voi olla oikeus työttömyysturvaan. Työttömyysturva on rahallinen etuus, jota voi saada työnhaun voimassaolon aikana. Tämän työttömyysturvan maksaa Kela tai työttömyyskassa. Voit saada ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
TyöHäme selvittää oikeutesi työttömyysturvaan. Lähetämme lausunnon maksajalle eli Kelaan tai työttömyyskassallesi viipymättä. Toisinaan voimme pyytää lisätietoja tilanteestasi selvityspyynnöllä. Vastaa saamaasi selvityspyyntöön mahdollisimman pian ja tarkasti. Selvityspyyntöön on helpointa vastata verkossa Asiointi -palvelussa. Siellä voit myös seurata pyyntöjen ja lausuntojen tilannetta. Selvityspyyntösi käsittelyaika on maksimissaan 30 päivää.
TyöHämeen maksajalle antamaan lausuntoon ei voi erikseen hakea muutosta, mutta Kelan tai työttömyyskassan antamassa päätöksessä on aina muutoksenhakumahdollisuus. Ohje on päätöksen mukana.
Lue lisää työttömyysturvasta ja katso tarkemmat ohjeet Kelan tai kassan verkkosivuilta.
Alkuhaastattelun jälkeen tapaat työnvälittäjääsi työnhakukeskusteluissa, mikäli et ole jo työllistynyt. Työnhakukeskustelussa puhutaan tilanteestasi. Kerrot, miten olet hakenut työtä ja suunnittelette, mitä teet seuraavaksi.
Työnhakukeskustelut ovat osa työnhakua, eli niihin tulee osallistua. Keskustelussa saat apua työnhakuun, tietoa avoimista työpaikoista ja työllistymissuunnitelmasi päivitetään.
Keskustelujen välissä sinun täytyy hakea työtä aktiivisesti. Ohjeet tähän ovat omassa työllistymissuunnitelmassasi.
Mikäli työllistyt jo ennen työnhakukeskustelua, peru varattu aika.
Voit perua ajan jättämällä yhteydenottopyynnön Asiointi-palvelussa, soittamalla puhelinpalveluumme tai käymällä toimipaikassamme.
Jokaiselle TyöHämeen asiakkaalle tehdään oma työllistymissuunnitelma. Työnhakijan täytyy osallistua suunnitelman tekemiseen ja noudattaa suunnitelmaa.
Suunnitelman tekeminen. Työnhakija ja työnvälittäjä tekevät työllistymissuunnitelman yhdessä. Suunnitelmassa sovitaan, miten haet työtä. Jos et löydä heti työtä, suunnitelmasi uusitaan noin 3 kuukauden välein.
Suunnitelman hyväksyminen. Kun työllistymissuunnitelmasi on tehty, sinun täytyy hyväksyä se. Voit hyväksyä suunnitelman Asiointi -palvelussa verkossa, puhelimessa tai tapaamisessa työnvälittäjän kanssa.
Noudata suunnitelmaa. Sinun tulee noudattaa työllistymissuunnitelmaasi ja ilmoittaa sen toteuttamisesta annettuihin määräpäiviin mennessä. Näet työllistymissuunnitelmasi ja pääset kirjaamaan hakemasi työmahdollisuudet sekä muut tehtävät Asiointi-palvelussa.
Työnhakuvelvollisuus. Työllistymissuunnitelmaan kirjataan haettavien työmahdollisuuksien määrä eli työnhakuvelvollisuutesi.
Voit täyttää työnhakuvelvollisuuttasi esimerkiksi:
- Hakemalla työtä, joka kestää ainakin kaksi viikkoa
- Hakemalla työpaikkaa, jota TyöHäme sinulle ehdottaa.
- Hakemalla lisää työtunteja nykyiseltä työnantajaltasi, jos olet osa-aikatyössä
- Ilmoittautumalla hakijaksi vuokratyöyritykseen tai hakemalla työpaikkaa vuokratyöyrityksen kautta
- Julkaisemalla työnhakuprofiilin Työmarkkinatorilla tai muulla työnhaun sivustolla.
- Julkaisemalla oman portfoliosi verkossa. Portfolio sisältää työnäytteitä.
- Etsimällä yrittäjänä tehtäviä työmahdollisuuksia
- Hakemalla apurahaa työskentelyä varten
Lue lisää työllistymissuunnitelmasta ja sen tehtävien täyttämisestä.
TyöHäme on sinuun yhteydessä säännöllisesti. Näin tiedämme, miten työnhakusi etenee, ja voimme auttaa sinua. Vastaathan aina puheluihin ja luet viestejäsi. Ilmoita meille heti, jos tilanteesi tai yhteystietosi muuttuu. Ilmoita muutokset Asiointi -palvelussa.